Een mooi huis met een mooie tuin. Wie wil dat nou niet? Dan zul je de kliko moeten laten verdwijnen want in een mooie tuin zie je geen kliko’s. De kliko ombouw is de mooiste oplossing.
Kliko Ombouw
Direct na het ontstaan van de kliko, de vervanger van de vuilniszakken, gingen mensen al een tuinkast maken om de kliko in te zetten. Zo’n grote plastic bak op wieltjes in je tuin ziet er niet natuurlijk of mooi uit. Daarna kreeg je bij winkels ook kliko ombouwen in het assortiment, want niet iedereen heeft de mogelijkheden om zo’n ombouw in elkaar te zetten.
Wat is een kliko ombouw?
Een kliko ombouw is eigenlijk een soort tuinkast om je kliko’s in te zetten. Toch volstaat een gewone tuinkast eigenlijk niet. Dat komt omdat een kliko ombouw bijvoorbeeld een deksel bovenop moet hebben om vuilnis weg te kunnen gooien. Maar ook een deur aan de voorkant waar je gemakkelijk een volle kliko uit rijdt. En dan is het gebruik ook nog heel wat intensiever dan een tuinkast die je vooral in de zomer gebruikt. Maar wat veel mensen natuurlijk ook heel belangrijk vinden, is de uitstraling. Het moet er gewoon leuk/mooi/strak/stevig/solide/goed/fijn/fantastisch uitzien.
Dan is het natuurlijk belangrijk dat je een kliko ombouw hebt die bij je past en stevig is. Daarvoor is het handig om te kijken naar het materiaal.
Waar wordt een kliko ombouw van gemaakt?
Je hebt veel verschillende grootten en materialen waar je een kliko ombouw van kunt maken. De grootte heeft te maken met het aantal kliko’s, in de meeste gemeentes in Nederland zijn er twee of drie kliko’s. Maar je hebt ook gemeentes die nog met vuilniszakken werken of ondergrondse containers. De meeste kliko ombouwen worden gemaakt voor twee kliko’s, maar er zijn genoeg ombouwen te vinden waar drie of zelfs vier kliko’s in passen.
De meest voorkomende materialen zijn:
Hout
Meestvoorkomende houtsoorten zijn vuren en grenen. Deze houtsoorten moeten vaak verstevigd worden en hebben relatief veel onderhoud nodig. Reken erop dat hier elk jaar onderhoud aan gedaan moet worden om de ombouw mooi te houden. Denk aan het stellen van deuren en deksels en behandeling met verf om voldoende sterk te zijn voor de toepassing in een kliko ombouw. Je ziet dat houten ombouwen vaak een metalen strip hebben om er wat meer stevigheid in te krijgen.
Metaal met zinklaag en poedercoating
Deze optie wint aan populariteit door zijn ideale eigenschappen. De ombouw heeft minder last van weersinvloeden en blijft in principe staan zoals die neergezet wordt. Ook de behandeling tegen roest is degelijk, let wel op dat er een zinklaag onder de poedercoating is aangebracht. De levensduur van deze behandeling is bij ‘normaal gebruik’ tot wel 40 jaar voor de gepoedercoate panelen. Je houd de ombouw het beste schoon om de panelen zo lang mogelijk mee te laten gaan.
RVS
Roest Vast Staal is een ideaal materiaal voor de kliko ombouw. Het gaat het meest lang mee en is erg stevig. Een ombouw is van RVS is veruit het duurst maar biedt ook de beste verzekering voor een goede tijdloze investering. RVS hoeft niet behandeld te worden.