T +31 (0)341 798 292 Ma-Vrij 9:00-17:00

Plantendak

Op deze pagina wordt de werking van het plantendak beschreven. Standaard heeft een ombouw een deksel aan de bovenkant die geopend kan worden om vuilnis weg te gooien. Een plantendak werkt anders.

Optioneel kunt u de Ombouwkliko uitrusten met een plantendak. Dit plantendak is geschikt voor (onderhoudsvriendelijke) planten of decoratie (bijv. sierstenen of kunstplanten). Voor een prachtige natuurlijke uitstraling van uw tuin is een plantendak de aangewezen keuze. Een plantendak wordt altijd uitvoerd in combinatie met een kantelsysteem.

Om te voorkomen dat het water niet in het plantendak blijft staan is er een afvoerbuisje aan de achterkant gemaakt. Op die manier kan het overtollige water gemakkelijk weglopen.

Kiest u voor beplanting dan kunt u het beste kiezen voor planten die tegen een stootje kunnen, zodat ze bestand zijn tegen wind, zon en regen. Een lijstje met geschikte planten staat hieronder:

Bamboe: kies niet voor de hoogste soorten, die waaien uit elkaar. Afgevallen blad komt in de lente weer terug.
Siergrassen: hier geldt hetzelfde voor, kies voor wat compactere soorten zodat het niet uit elkaar waait.
Tuinkruiden: dubbel vplezier omdat je er ook van kunt plukken voor in de keuken. Bovendien zijn er vaste kruidenplanten die het hele jaar groen blijven. Denk aan rozemarijn en tijm.
Lavendel, Salie (Salvia), Kattenkruid (Nepeta), Heiligenbloem (Santolina) en Diamantgras Calamagrostis zijn allemaal planten die tegen een stootje kunnen. Ook Aloë, Peperomia of Vrouwentong is geschikt.
Bij twijfel kunt u ook bij uw plaatselijke tuincentrum informatie inwinnen. Houdt er rekening mee dat de diepte van het plantendak 7 cm is.

De beplanting zorgt niet alleen voor een fraai gezicht, het is ook ideaal om de kliko koel te houden wanneer deze in de volle zon staat. Door de beplanting blijft de temperatuur in de ombouw op peil en worden vervelende diertjes in de kliko en bijbehorende geurtjes voorkomen.