T +31 (0)341 798 292 Ma-Vrij 9:00-17:00

Ontstaansgeschiedenis van de kliko

geschiedenis-kliko-ombouw

Kliko’s zorgen voor een hygiënische en veilige opslag van huishoudelijk afval. Ze zijn bedoeld om het afval te bewaren totdat de gemeente deze komt ophalen. De kliko is ontworpen zodat het afval geen ongedierte aantrekt en gemakkelijk aangeboden kan worden. De kliko zorgt er ook voor dat er minder mensen nodig zijn om afval op te halen. In de loop van de tijd is het omgaan met afval aanzienlijk verbeterd.

Het ophalen van ons afval lijkt vanzelfsprekend maar is dat niet. Hoewel mensen er al vrij snel achter kwamen dat het afval op straat gooien of in het water geen handig optie is, kwamen er pas midden 19e eeuw in Groot-Brittannië de eerste afvalverbrandingsinstallaties in gebruik.

In de jaren zeventig is de kliko in Nederland geïntroduceerd. Daarvoor gebruikten de meeste huishoudens een metalen vuilnisbak of een plastic vuilniszak om hun afval te verzamelen totdat het opgehaald werd door de gemeente. De kliko is in Duitsland eerder bekend geworden en werd eerst ingezet voor het inzamelen van oud papier en vanaf de jaren tachtig en negentig werd ook het groen afval en rest afval met kliko’s ingezameld. Intussen zijn de eerste gemeentes begonnen met de introductie van een Plastic kliko, die de hoeveelheid rest afval drastisch moet terugdringen. De nadruk ligt daarmee niet langer op alleen afvalverzameling maar recyclen van afval.

Geschiedenis van afval

Lange tijd was het gebruikelijk om zijn afval en zelfs menselijke uitwerpselen in de goot buiten de deur te dumpen. Zelfs kleine beekjes en rivieren moesten als stortplaats dienen. Met de toenemende bevolking en in toenemende mate geproduceerde goederen, werd de hoeveelheid afval ook groter. Cholera verspreidde zich hevig in de tijd dat het afval op de omliggende velden werd gedumpt.

Waarom een ​​kliko steeds belangrijker wordt!

Tegenwoordig is de definitie van vuilnis voor huishoudens; het scheiden van afval tot herbruikbare stoffen en het bewaren van dit afval in de juiste kliko, die regelmatig wordt geleegd. Natuurlijk nemen de kliko’s ruimte in beslag en zien ze er niet erg aantrekkelijk uit. Maar dat neemt niet weg dat de voordelen van de kliko evident zijn!

Vooral in de zomer ontwikkelt zich in Biotonnen & Co. steeds irritantere stank, die ook zorgt voor vliegen en andere insecten. Als de wind over het vat blaast en de buurman al ons afval voor de deur heeft. Vuilnisbakken zorgen voor stabiliteit, bieden een visueel en vaak natuurlijk ogend oppervlak en bieden ruimte voor alle benodigde tonnen voor de juiste scheiding van recyclebare materialen.

Share this post